//Vital.hu egészség portál megjelenés
  • minni hölgykehely - vital.hu megjelenés
Vital.hu megjelenés

A következő cikkünk jelent meg a VITAL.HU egészség portálon

Intim segédeszközök a nehéz napokon

Manapság számos, teljes diszkréciót és higiéniát biztosító segédeszköz áll a nők rendelkezésére a menstruáció idejére. Hosszú volt az út az első gyapotcsomóktól a mai modern, diszkrét segédeszközökig! Milyen szempontok merülnek fel a választásnál? A kérdés megválaszolásához dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

Az ókorban a mai értelemben vett fehérnemű nem létezett, így a vérzés felszívására használt nedvszívó anyagot (papirusz-, vászon-, gyapjú-, stb.) a mai tamponhoz hasonlóan a hüvelybe helyezték. A mai betétek elődje, a „felkötő”a XIX. század végén jelent meg, amit – a rögzítésre alkalmas fehérnemű híján – övvel a derekukhoz kellett erősíteni. Ez mosható volt, töltőanyagául vattát vagy gyapjúcsomót használtak. A szorosan a testhez simuló fehérnemű lehetővé tette, hogy rögzítés nélküli nedvszívó anyagot használjanak: ez egészen a közelmúltig az egyszerű háztartási vatta volt. Olcsó, gyakran cserélhető, de sem kényelmesnek, sem biztonságosnak nem mondható, hiszen nincs vízhatlan rétege, a nő mozgása közben összetömörödik, így elcsúszhat a helyéről, nem védi megfelelően a ruházatot.

Modern megoldások

Betét

Az első olyan megoldás, amely ezeknek az igényeknek is megfelel, mindössze néhány évtizede jelent meg: a ragasztócsíkkal illetve kétoldalt szárnyakkal a fehérneműhöz rögzíthető, vízhatlan réteggel is ellátott eldobható betét máig számos változatban használatos. Előnye ez a sokoldalúság, hogy a ciklus és a havi vérzés minden típusára, sőt még a fehérnemű formájához igazítva is lehet kapni belőle megfelelőt. Mivel a környezettudatos gondolkodás terjedésével újra igény lett rá, az elmúlt évtizedben megjelent megint a betét mosható változata is.

Tampon

Nagyobb mozgásszabadságot, még több diszkréciót nyújt, ezért igen népszerű a tampon is, megcáfolva azt a kezdeti ellenérzést, amit a megjelenésekor kiváltott. A nedvszívó tulajdonságát a bordázottsággal megnövelték, egyre több fajta a higiénikusabb felhelyezést segítő applikátorral együtt kapható.

Hölgykehely

A legújabb segédeszköz az ún. intimkehely vagy hölgykehely szintén a hüvelybe helyezhető, ezért nagy diszkréciót biztosít. Az intimtölcsér rugalmas műanyagból, puha szilikonból készült kis csészeszerű tartály, amelyet a menzesz alatt a hüvelybe kell helyezni. Viselete abszolút kényelmes, észrevhetetlen, és mintegy 30 ml vért képes összegyűjteni szivárgás nélkül, ami akár 8 óráig is kitart. Előnye, hogy a kiürítés, átmosás után újra felhelyezhető – így a modern környezettudatos igényeknek is megfelel.

Forrás: Nőgyógyászati Központ
dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát

minni hölgykehely bónuszok
2018-05-15T16:37:12+00:00 2018. április 25.|Categories: Média megjelenés|Tags: , |